5 stvari koje nikako ne smete reći novopečenim mamama!

Normalno je da uži krug familije želi da podeli euforiju oko dolaska bebe na svet, ponekad trebate promisliti u vezi pitanja pre nego što se upustite u razgovor sa mamom.

PORODJAJ U BOLNICI MAMA I BEBA

Trudnoća i porođaj jednako su uzbudljivi trenuci u životu novih roditelja, ali te momente najbolje pamte mame. Razumljivo je da unutrašnji krug prijatelja i porodice žele da deli euforiju i iščekivanje oko porođaja, ali ponekad to ume da bude izuzetno stresno.

Od momenta kada se sazna da beba dolazi na svet, do momenta kada se rodi, put obično bude prelep i pun radosti i uzbuđenja. Ali, par nedelja po porođaju, privikavanje na novi život sa još jednim malim bićem majkama može biti veoma iscrpljujući, stoga ovih 5 pitanja je najbolje izbeći u toku razgovora:

 

’’DA LI BEBA SPAVA?’’

Uglavnom, da. Novorođene bebe spavaju između 14-17 sati u toku dana, ali ovo pitanje se uglavnom odnosi na, ’’Da li beba spava noću ’’, aludirajući da to tako treba. U stvarnosti i nije baš tako. Bebe ne znaju za noćni režim spavanja i tek posle 2 ili 3 meseca počinju da se privikavaju na to da treba spavati noću. A ono što se smatra ’’spavanjem noću’’ je nekih 6-8 sati… od momenta kada bebe zaspu.

Nepisano pravilo je da bebe ne spavaju noću i odgovor na ovo već znate. Umesto ovoga, bolje postavite pitanje ’’ Šta je novo beba naučila da uradi?’’

 

’’DA LI DOVOLJNO SPAVAŠ?’’

Svako obožava da postavi ovo pitanje. Ljudi obožavaju da čuju svaki sočan detalj, kao da se desila saobraćajna nezgoda, pa da mogu doći kući i reći, ’’Drago mi je da to nisam bio ja.’’.

Pošto već znamo da bebe ne spavaju, njihovi roditelji ne spavaju takođe. Ovo pitanje ’’bode u živac’’ blago rečeno izluđuje novopečene roditelje i svako ko je imao bebu zna koliko iscrpljujuć nedostatak sna može biti, a u ovom slučaju to može potrajati mesecima.

 

’’KAKO NAPREDUJE DOJENJE?’’

Dojenjem se uspostavlja neraskidiva veza između mame i deteta i to je jedna od najlepših strana roditeljstva, ali dojenje nikako nije jedan novi hobi koji su mame odabrale da rade u slobodno vreme. Dojenje ume biti bolno i iscrpljujuće.

Za mnoge žene je dojenje toliko bolno da, nažalost, na kraju odustanu od istog, tako da ako niste imali priliku da dojite, najbolje je ne spominjati ovu temu.

 

’’IMAM BRDO STVARI DA TI POKLONIM’’

Ovo ume da zvuči i kao, ’’Imam brdo stvari kojih treba da se otarasim’’. Poklanjanje odeće je super i mnogo znači za klince čija se garderoba omali dok trepnete, ali bebama u početku ne treba puno garderobe.

Možda je najbezbednije pitati roditelje da li žele da im poklonite određenu garderobu, umesto da ih zatrpate kesama i kutijama iste.

 

’’NE IZGLEDAŠ MI KAO DA SI SE PORODILA’’

Znamo da ovo zvuči kao odličan kompliment, ali je u realnosti daleko od toga! Tranzicija od ’’trudna’’ do ’’porođena’’ je iscrpljujuća kako fizički, tako i mentalno. Šok za telo od same trudnoće i porođaja može potrajati veoma dugo, a da ne pričamo o strijama i višku kilograma kojima će svakako trebati vremena da nestanu.

 

Nove mame su kao poznate ličnosti, iste su kao i mi, samo što im je trenutno život mnogo uzbudljiviji. Najsigurnije  vam je da ih tretirate isto kao i pre porođaja, samo sa malo više brige.

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH