Devet koraka za efikasnije roditeljstvo

Roditeljstvo je jedan od najtežih i najispunjenijih poslova na svetu, za koji se često osećate najmanje pripremljenim. Ovih devet saveta za vaspitanje dece može vam pomoći da se osećate ispunjenije kao roditelj.

roditelji u igri sa decom

1. Podstaknite samopouzdanje vašeg deteta

Deca počinju da razvijaju osećaj za sebe još kao bebe, kada se vide kroz oči svojih roditelja. Vaš ton glasa, govor tela i svaki izraz lica su apsorbovani od strane vaše dece. Vaše reči i postupci kao roditelja utiču na njihovo razvijanje samopouzdanja više nego bilo šta drugo. Hvaljenje postignuća, bez obzira koliko mala, činiće da se osećaju ponosno; dozvoljavanje deci da samostalno obavljaju stvari činiće da se osećaju sposobno i snažno. Kao roditelj, važno je da se trudite da izgradite samopouzdanje vašeg deteta, jer to može imati dugoročni uticaj na njihovu sreću i uspeh.

2. Uhvatite decu u dobrom

Da li ste ikada stali da razmislite koliko puta reagujete negativno na svoju decu tokom dana? Možda ćete sebe pronaći kako češće kritikujete nego što hvalite. Efikasniji pristup je uhvatiti decu kada nešto rade ispravno. Ovaj pristup ne samo da podstiče pozitivno ponašanje, već takođe pomaže u izgradnji samopouzdanja. Kada dete čuje da je nešto uradilo dobro, oseća se vredno i motivisano da nastavi sa tim ponašanjem.

3. Postavite granice i budite dosledni u disciplini

Disciplina je neophodna u svakom domaćinstvu. Cilj discipline je da pomogne deci da izaberu prihvatljiva ponašanja i nauče samokontrolu. Oni mogu testirati granice koje postavljate za njih, ali im trebaju te granice da bi izrasli u odgovorne odrasle osobe. Postavljanje pravila u kući pomaže deci da razumeju vaša očekivanja i razvijaju samokontrolu.

4. Odvojite vreme za svoju decu

Često je teško za roditelje i decu da se okupe za porodični obrok, a kamoli da provedu kvalitetno vreme zajedno. Ali verovatno nema ništa što bi deca više volela. Ustajanje 10 minuta ranije ujutru kako biste doručkovali sa svojim detetom ili ostavljanje sudova u sudoperi i šetnja nakon večere mogu biti dragoceni trenuci za vaše dete.

5. Budite dobar uzor

Mlada deca mnogo toga nauče o tome kako se ponašati posmatrajući svoje roditelje. Što su mlađi, više signala preuzimaju od vas. Pre nego što izgubite strpljenje ili se razbesnite pred svojim detetom, razmislite o ovome: Da li je to način na koji želite da se vaše dete ponaša kada je ljuto?

6. Komunikacija je prioritet

Ne možete očekivati da deca sve rade samo zato što vi, kao roditelj, "kažete tako". Oni žele i zaslužuju objašnjenja koliko i odrasli. Ako ne odvojimo vreme da objasnimo, deca će početi da se pitaju o našim vrednostima i motivima i da li imaju bilo kakvu osnovu.

7. Budite fleksibilni i spremni da prilagodite svoj stil roditeljstva

Ako se često osećate "razočarano" ponašanjem svog deteta, možda imate nerealna očekivanja. Roditelji koji misle u "trebalo bi" (na primer, "Moje dete bi trebalo da bude već obučeno za korišćenje noše") mogli bi da pronađu korisno da se informišu o temi ili da razgovaraju sa drugim roditeljima ili stručnjacima za razvoj dece.

8. Pokažite da je vaša ljubav bezuslovna

Kao roditelj, odgovorni ste za ispravljanje i vođenje svoje dece. Ali način na koji izražavate svoje korektivno vođenje čini svu razliku u tome kako će dete to prihvatiti. Kada morate da se suočite sa svojim detetom, izbegavajte krivicu, kritiku ili pronalaženje grešaka, što može naštetiti samopoštovanju i dovesti do ogorčenosti.

9. Poznajte svoje potrebe i ograničenja kao roditelj

Prihvatite to - vi ste nesavršeni roditelj. Imate snage i slabosti kao vođa porodice. Prepoznajte svoje sposobnosti - "Ja sam ljubazan i posvećen." Obavezujte se da radite na svojim slabostima - "Trebam biti dosledniji u disciplini." Pokušajte da imate realna očekivanja za sebe, svog partnera i svoju decu. Ne morate da imate sve odgovore - ne budite prestrogi prema sebi.

NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH