Ružan rukopis: Šta kada dete loše piše? Šta je normalno, a šta ne?

Ako ste se ikada zapitali, "Da li je rukopis mog deteta "normalan?", potrudićemo se da vam pomognemo u razumevanju.

Los rukopis ruzan rukopis

Mit je da su deca sa nedostatkom pažnje u učenju „samo lenja“. Iako možda mislite da problemi sa učenjem i pažnjom nisu toliko vidljivi i bitni kao drugi zdravstveni problemi, oni su jednako stvarni.

Evo nekih razvojnih prekretnica u pisanju koje bi trebalo normalno da se odvijaju kroz rast deteta:

 

Vrtić

Pisanje se prvo pojavljuje kao škrabotine nacrtane velikim kružnim pokretima. Dok vaše dete pokušava da napiše svoje ime, počinju da se pojavljuju oblici koji podsećaju na slova.

 

Predškolski uzrast

Vaše dete može uživati u crtanju i označavanju objekata, koristeći izmišljeni pravopis bez samoglasnika („krevet“ postaje „KRT“ i slično). Deca će uglavnom pisati velikim slovima — većina će biti pravilno formirana — i onda će početi da spajaju odvojene reči kako bi izrazili složenije misli.

 

Prvi razred

Fine motoričke veštine su naprednije i vaše dete dobija bolju kontrolu u pisanju slova. Ono uči razliku između velikih i malih slova. Izmišljeni pravopis je i dalje uobičajen. Pisanje je zabavno jer vaše dete stiče samopouzdanje i „automatizuje“ novostečenu veštinu.

 

Drugi razred

Rukopis vašeg deteta će verovatno postati manji i uredniji. Vaše dete može više da se fokusira na ono što piše nego na samu mehaniku. Pisanje u svesci na času pruža dobru vežbu za jačanje veštine pisanja.

 

Treći razred

Vaše dete će uveliko savladati i pisana slova. Brzina pisanja će se usporiti, a pažnja na formiranje slova će se povećati. Neki zadaci u razredu će biti u u pisanoj formi, što će omogućiti uvežbavanje ove veštine.

 

Loš rukopis i poteškoće u učenju

Deca koja se bore sa lošim rukopisom mogu pokazivati znake smetnje u učenju koja se naziva disgrafija. Disgrafija utiče na sposobnost deteta da piše olovkom, flomasterom ili bojicom. Takođe utiče na druge zadatke koji zahtevaju fine motoričke veštine, kao što su korišćenje makaza ili zakopčavanje košulje. Disgrafija se često preklapa sa drugim poteškoćama u učenju kao što su disleksija i hiperkinetički poremećaj, ali to nije uvek pravilo. Ako sumnjate da vaše dete ima disgrafiju, konsultujte se sa osobljem za specijalno obrazovanje vaše škole kako bi se vaše dete testiralo.

 

Neki uobičajeni znaci i simptomi disgrafije:

  • Nezgodno držanje olovke i i čudan položaj tela
  • Nečitak rukopis, slova različite veličine
  • Nedovršene reči ili rečenice
  • Nemogućnost dugog pisanja
  • Izbegavanje pisanja ili crtanja
  • Poteškoće u organizovanju ideja na papiru
  • Ako vaše dete nastavi da se muči sa rukopisom u kasnijim razredima, konsultujte se sa učiteljom vašeg deteta o mogućnosti da se testira za usluge specijalnog obrazovanja.
NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH