Zašto deca ne žele da spavaju (plus, kako im pomoći da zaspu i ostanu da spavaju)

deca u krevetu pred spavanje

Kada sve ide dobro, uspavljivanje vašeg deteta noću je čista radost - volim te, poljupci, maženje, pričice, ma divota! Ali kada se pojave problemi sa nespavanjem - trčanje za vašim malim divljim detetom, borba da ga obučete u pidžamu, zatvaranje vrata spavaće sobe dok ono vrišti s druge strane - sasvim je prirodno da se kod roditelja razvije strah od zalaska sunca.

Zašto deca odbijaju spavanje

Deca često odbijaju vreme za spavanje jer su previše uzbuđena, radoznala, ili prolaze kroz fazu straha. Ona jednostavno vole uzbuđenje dok trče, penju se, dodiruju i uče. Svet je za njih toliko uzbudljiv! Istovremeno, kada vaše dete dostigne oko 18 meseci, počinje da prolazi kroz vrlo nezavisnu fazu, gde je 'Ne!' njihova omiljena reč. Ne oklevaju da koriste svoju novu omiljenu reč za vreme spavanja. Rezultat: Deca se umore... stvarno se umore. I što su umorniji, postaju nervozniji, hiperaktivniji i razdražljiviji.

Kako uspavati decu

Bez obzira na razlog zbog kojeg vaše dete neće da spava, postoje mnogi načini da im pomognete da dobiju kvalitetan san koji im je potreban. Jedna od najboljih strategija za početak rešavanja problema sa spavanjem kod vašeg deteta od 2 do 3 godine je da radite na njihovim veštinama spavanja - tokom celog dana.

Savet 1: Dnevni trikovi

Da li ste znali da priprema za spavanje vašeg deteta počinje ujutro? To je tačno! Važno je da vaše dete izađe napolje rano tokom dana, izlažući se svežem vazduhu i prirodnom svetlu. Ovo pomaže u regulaciji hormona sna vašeg deteta, melatonina, osiguravajući da će vaše dete bude pospano kada dođe vreme za spavanje.

Savet 2: Predvidljiv raspored

Obavezno se postarajte da vaše dete svako jutro ustaje u isto vreme i svake večeri ide na spavanje u isto vreme. Istraživanja su pokazala da stvaranje predvidljive rutine za spavanje značajno smanjuje problematična ponašanja u vezi sa snom kod dece.

Savet 3: Prilagodite vreme dremke

Ako vaše dete voli da drema usred dana i želite da neki deo tog sna prebacite na veče, počnite skraćivanjem popodnevne dremke za 15 minuta. (Ovo će pomoći vašem detetu da bude malo umornije noću.) Ako to dobro prođe, skratite još 15 minuta i pomerite vreme spavanja 15 minuta ranije. Nastavite sa prilagođavanjem dok ne dođete do željenog rasporeda.

Savet 4: Stvorite mirno i tiho okruženje

Najmanje 30 minuta pre gašenja svetla, obavezno stvorite umirujuće okruženje za vaše dete. Probajte sa čitanjem knjige ili neke priče koju vole, puštanjem tihe muzike ili kupanjem vašeg deteta. Takođe je važno izbegavati grubu igru i druge visoko stimulativne aktivnosti poput gledanja TV-a ili filma.

Savet 5: Pustite beli šum

Beli šum nije samo za bebe! Beli šum čini čuda i za malu decu. Zašto: Beli šum prigušuje naglašene zvuke - poput preglasnog televizora ili bučnog saobraćaja koji prolazi - koji bi lako mogli da ih probude.

Savet 6: Prigušite svetla

Otprilike sat vremena pre nego što kažete laku noć, prigušite svetla u kući i navucite zavese. Takođe, ne zaboravite da isključite druga svetla koja remete san, to su recimo ekran televizora, telefona i/ili tableta, itd.

Savet 7: Potražite pomoć

Kada vaša beba proslavi prvi rođendan, sigurno je i preporučljivo uvesti utešnu igračku poput ćebenceta ili mede u njihovu rutinu za spavanje.

Savet 8: Zabrana užine pre spavanja

Ako je vaš mališan još uvek gladan posle večere, u redu je ponuditi (zdravu i naravno njima dosadnu) užinu, poput banane ili štapića sira, oko 45 minuta posle večere.

Savet 9: Ostanite dosledni

Kada je u pitanju spavanje, doslednost je ključna. Ako vaše dete već zna šta da očekuje, biće manje verovatno da će se boriti protiv odlaska na spavanje.

Savet 10: Ostanite mirni

Kada vaše dete odbija da ide na spavanje, vrlo je izvesno da će se nervoza stvoriti i kod vas. Ali, bez obzira na to koliko je vaše dete uporno, važno je da ostanete mirni.

deca spavaju u krevetu

Kako staviti njihove zahteve pred spavanje na čekanje

Ako vaše dete odbija da ide na spavanje, možda mislite da je dobra strategija da ga ostavite da ostane budno sve dok ne padne od umora. Ali, ovo može dovesti do toga da vaše dete postane preumorno, što može pogoršati probleme sa spavanjem. Umesto toga, probajte ove strategije:

Savet 1: Postavite granice

Ako vaše dete stalno traži još jednu priču, još jedan poljubac ili još jedan gutljaj vode, postavite granice. Recite svom detetu da može imati još jednu stvar - ali samo jednu - pre nego što krene na spavanje i to je to.

Savet 2: Napravite 'džoker kartu za spavanje'

Napr avite 'džoker kartu za spavanje' koja vašem detetu omogućava da izađe iz kreveta jednom pre nego što zaspi. Kada vaše dete iskoristi svoju kartu, mora ostati u krevetu.

Savet 3: Ostanite dosledni

Ako vaše dete zna da će dobiti ono što želi ako dovoljno dugo insistira, nastaviće da se bori protiv odlaska na spavanje. Zato je važno da ostanete dosledni. Ako kažete da je vreme za spavanje, onda je vreme za spavanje i tu se rasprava završava.

Savet 4: Ostanite mirni

Kao što smo već spomenuli, važno je da ostanete mirni kada se vaše dete bori protiv odlaska na spavanje. Ako se naljutite, vaše dete će verovatno postati još više uzrujano, što će samo pogoršati situaciju.

I na kraju, problemi sa spavanjem kod dece mogu biti frustrirajući za roditelje, ali postoje strategije koje mogu pomoći. Bez obzira na to da li vaše dete odbija da ide na spavanje ili se budi usred noći, važno je da ostanete mirni, dosledni i strpljivi. Sa vremenom, vaše dete će naučiti da prihvati vreme za spavanje i da spava celu noć.

Sa kojim se vi problemima suočavate? Pišite nam u komentaru.

NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH