Kako odabrati igračku za malu decu i bebe?

Kako da odaberete prave poklone za vaše dete, da ne budu samo igračka koja će ima dosaditi posle par sati igre i završiti na gomili sa ostalima? Ovaj članak nudi neke ideje za odabir igračaka koje će rasti zajedno sa vašim detetom, podsticati ​​ga i negovati njegovo razmišljanje, fizičke, jezičke i socijalno-emocionalne veštine.
Dete se igra sa dino igračkama

Mala deca su u stvari istraživači koji uče radeći. Igra daje vašem detetu odličnu priliku da razvija i vežba nove veštine sopstvenim tempom prateći svoja jedinstvena interesovanja. Igračke i dugi predmeti koje vaše dete ima na raspolaganju mogu izuzetno uticati na njegov razvoj.

Iako može izgledati da bi biranje igračaka za malu decu trebalo da bude jednostavno i lako, kada danas uđete u prodavnicu igračaka, shvatite brzo da nije uopšte tako. Postoji ogroman izbor igračaka koje su razvijene za tržište mališana. Kako birate koje su prave za vaše dete? Kako možete reći koji su kvalitetne, a koji će trajati? Šta će zainteresovati vaše dete duže od nekoliko dana ili nedelja? Ispod su neke ideje za odabir igračaka koje će rasti zajedno sa vašim detetom, podsticati ​​ga i negovati njegov sveukupni razvoj (detetovo razmišljanje, fizičke, jezičke i socijalno-emocionalne veštine).

Deca se igraju sa kockicama

Smernice za izbor igračaka za malu decu

Izaberite igračke koje se mogu koristiti na različite načine.

Mala deca vole da rastavljaju, sastavljaju, izvlače, stavljaju, dodaju i grade. Birajte igračke koje su „otvorenog tipa“ u smislu da vaše dete može da igra mnogo različitih igara sa njima. Na primer, drveni blokovi ili zdepasti plastični blokovi se mogu koristiti za pravljenje puta, zoološkog vrta, mosta ili svemirskog broda. Ovakve igračke podstiču maštu vašeg deteta i pomažu mu da razvije veštine rešavanja problema i logičkog razmišljanja.

Primeri: blokovi, blokovi koji se međusobno spajaju, kockice ili čaše i igračke za igru u ​​pesku i vodi

 

Potražite igračke koje će rasti sa vašim detetom.

Svima nam se nekada desilo da kupimo igračku sa kojom se naše dete igra dva dana i nikada je više ne pogleda. Možete se zaštititi od toga tražeći igračke koje mogu biti zabavne u različitim fazama razvoja. Na primer, male plastične životinje su zabavne za mlado dete koje može da napravi kućicu od kutije za cipele, dok starije dete može da ih koristi da odglumi priču koju izmisli.

Primeri: plastične igračke i akcione figure, kućice za lutke prilagođene maloj deci, vozovi i kamioni (kao i druga vozila), plišane životinje i lutke

 

Izaberite igračke koje podstiču istraživanje i rešavanje problema.

Igra daje deci priliku da vežbaju nove veštine iznova i iznova. Igračke koje deci daju priliku da nešto shvate sama - ili uz malo podučavanja - izgrađuju njihove veštine logičkog razmišljanja i pomažu im da postanu uporni u rešavanju problema. Oni takođe pomažu deci da razviju veštine prostornih odnosa (razumevanje kako se stvari uklapaju), koordinaciju ruku i očiju i fine motoričke veštine (koristeći male mišiće u rukama i prstima).

Primeri: slagalice, sorteri oblika, blokovi, kockice ili čaše, kreativni materijali kao što su glina, vodene boje, bojice ili testo za igru

 

Potražite igračke koje podstiču maštu vašeg deteta.

U trećoj godini deteta, njegova kreativnost veoma raste jer sada može da preuzme ulogu nekog drugog (poput kralja) i zamisli da je nešto (recimo kockica) zapravo nešto drugo (komad torte) . Potražite igračke koje vaše dete može da koristi dok razvija i glumi priče. Igra pretvaranja izgrađuje jezičke i pismene veštine, veštine rešavanja problema i sposobnost redosleda (postavljanje događaja u logički red).

Primeri: odeća za oblačenje, blokovi, igračke u obliku hrane i plastični tanjiri, akcione figure, plišane životinje i lutke, vozovi i kamioni, kućice za lutke prilagođene mališanima, alat setovi i dodaci iz „stvarnog života“ kao što je cev od papira za umotavanje „vatrogasno“ crevo za vašeg malog  ”vatrogasca ”. Velika kartonska kutija za sve namene je uvek veliki hit za malu decu i besplatna je. Kutije postaju kuće, gusarski brodovi, štale, tuneli - sve što mašta vašeg deteta može da smisli!

 

Devojcica se igra sa drvenim igrackama

 

Dajte svom detetu priliku da se igra sa "pravim" stvarima - ili igračkama koje izgledaju kao prave.

Vaše dete postaje dobro u razumevanju kako funkcionišu objekti u njegovom svetu - poput daljinskih upravljača za televizor ili prekidača za svetlo. Takođe je zainteresovano da se igra sa "pravim" stvarima, kao što je vaš mobilni telefon, jer je željno da bude veliko i sposobno kao vi. Ovakve igračke pomažu deci da rešavaju probleme, nauče prostorne odnose (kako se stvari uklapaju) i razviju fine motoričke veštine (korišćenje malih mišića u rukama i prstima).

Primeri: plastično posuđe i hrana, plastični ključevi, telefon igračka, odeća za doterivanje, muzički instrumenti, metle za decu, krpe, četke i kante za smeće

 

Devojcica glumi doktora

Uobičajena pitanja prilikom izbora igračaka za decu

Koje su prednosti zvukova, svetla i muzike?

Mnoge igračke za malu decu su pune dugmadi, poluga, svetla, muzike itd. Često se ove igračke reklamiraju kao „razvojne“ jer igračka ima toliko različitih funkcija. Nažalost, ovo često ima suprotan efekat za dete. Što više igračka radi, to manje vaše dete mora da uradi. Ako vaše dete može da sedi i gleda kako igračka „sama radi“, onda je to verovatno više zabavno nego edukativno. Osim toga, ove igračke mogu biti zbunjujuće za dete koje uči uzrok i posledice. Ako igračka nasumično počne da pušta muziku ili je nejasno koje dugme je učinilo da svetla počnu da trepću, onda vaše dete ne uči koja je njegova akcija (uzrok) proizvela svetla i muziku (posledica). Ukratko, najkorisnije igračke su one koje zahtevaju najviše akcije od strane malog deteta. Što više deca moraju da koriste svoj um i telo da bi nešto funkcionisalo, to više uče.

 

Mogu li igračke zaista „učiniti moju bebu pametnijom“, kao što često tvrde na ambalaži i reklamama?

Nastavite sa oprezom. Za većinu proizvoda koji navode ove tvrdnje nije dokazano da povećavaju inteligenciju dece. U stvari, bezbedni kućni predmeti (plastične činije za punjenje i odlaganje, jastuci za penjanje i gomilanje da bi se napravila pećina, stara odeća za oblačenje) su često najbolji alati za učenje. Zapamtite, što više vaše dete mora da koristi svoj um i telo za rešavanje problema i razvijanje sopstvenih ideja, ono više uči.

 

Ukoliko i vi želite da pronađete pravu igračku ili poklon za vaše dete, možete pogledati našu ponudu OVDE.

NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH