Igračke za decu – Prave igračke za pravo doba

Kada date detetu novu igračku, gotovo bilo koju, dete će se svakako obradovati. Ali, da li je izbor igračke uvek dobar i kako odabrati pravu igračku?

 

Deca se igraju kockama

 

Kada birate odgovarajuće igračke za vaše mališane, ovih par saveta može pomoći:

 

Neka budu jednostavne.

Igračke za decu koje imaju previše funkcija i rade mnogo stvari, ne dozvoljavaju detetu da upotrebi svoju maštu. Najbolje igračke su često i najjednostavnije po mišljenju stručnjaka.

 

Odredite granicu u upotrebi elektronskih igračaka i video igara.

Mi živimo u informatičkoj eri gde svaki roditelj veoma teško može da drži dete dalje od računara ili pametnih telefona. Ali za mladu decu, neophodno je postaviti granice. Istraživanja kažu da elektronske igračke mogu nepovoljno uticati na detetovo zdravlje, uključujući gubitak sluha (ukoliko su preglasne), povećanje telesne mase (ukoliko je dete neaktivno dok se igra) ili govor. Takođe, igračke koje imaju jaka svetla koja često menjaju boju utiču na to da dete gubi fokus i interesovanje za igračke koje se ’’ne pomeraju’’.

 

Ne dajte im više od par igračaka u isto vreme.

Današnja deca su bukvalno pretrpana igračkama. Prerano ima se daje previše igračaka i zato se  teško fokusiraju na bilo koju od njih. Rotirajte igračke povremeno, recimo na par nedelja i onda one igračke koje nisu bile tu predstavite kao nove ili davno zaboravljene. Ikoliko deca imaju više igračaka sličnog tipa, ostavite im samo jednu dok je u potpunosti ne istraži.

Ista igračka takođe može provesti dete kroz više različitih razvojnih faza, zato nemojte žuriti da stare igračke zamenite novim. Neke od osnovnih igračaka, kao na primer blokovi i kockice mogu služiti za igru na više načina, a kako se dete razvija i raste, spoznavaće i nove oblike koje može rekreirati.

 

Izaberite igračke prilagođene uzrastu.

Deca uživaju u igračkama koje mogu da savladaju i koje su odgovarajuće za njihov nivo razvoja. Evo nekih predloga za vrste igračaka od kojih deca imaju najviše koristi tokom različitih uzrasta:

0-6 meseci: Novorođenčad su fascinirana kretanjem, zvukovima i jednostavnim crno-belim slikama. U tom uzrastu otkrivaju sopstveno telo, rade na koordinaciji oko-ruka, vežbaju hvatanje. Igračke prikladne ovoj fazi su zvečke, šarene plišane igračke i sve ono što mogu da hvataju, vuku, stiskaju, šutiraju ili tresu.

6-8 meseci: Starije bebe mogu držati male igračke. Tada uče o uzroku i posledicama, ponavljajući istu aktivnost iznova i iznova kako bi ih uvežbale. Takođe vole da prebacuju igračke iz ruke u ruku, ili da ih premeštaju sa jednog mesta na drugo. Starije bebe u ovom uzrastu mogu koristiti maltene iste igračke kao i novorođenčad.

8-18 meseci: Ovo je doba kada bebe počinju da predviđaju posledice određenih radnji, odlučuju o cilju i namerno preduzimaju akcije da se ta radnja i ostvari. Takođe počinju da eksperimentišu sa veličinom, prostorom i oblikom. Igračke prikladne za ovaj uzrast uključuju igračke za guranje/povlačenje, blokove i krupne kocke, prstenove na stubovima, razvrstavajuće oblike i jednostavne igračke za sklapanje/rasklapanje (obično iz par krupnijih delova).

18-24 meseci: Mališani sada već počinju da uživaju u igranju uloga i pretvaranja. Ovo je vreme kada možete uvesti lutke i garderobu, kuhinjske i slične setove kao i automobile.

2-4 godine: Deca mnogo uče o socijalizaciji u predškolskim godinama i nastavljaju sa igrom uloga u ovom uzrastu. Minijaturni setovi farmi i kuća omogućavaju im da vežbaju maštu, dok bojice, flomasteri, slajm i plastelin pomažu u razvoju kreativnosti. Deca tokom ovog uzrasta postižu i fine i grube motoričke veštine, pa su kompleksnije slagalice, kocke i druge igračke koje podstiču gradnju odličan izbor. Buka im je takođe primamljiva, pa se zato mogu uključiti i muzički instrumenti, kao na primer bubnjevi, klavijature i slično.

 

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH