Istorija Barbi lutke

 

Barbi lutka, ili punim imenom Barbara Milisent Roberts, je plastična lutka visine nešto ispod 30 cm sa likom odrasle žene koju je 9. marta 1959. predstavila kompanija za proizvodnju igračaka Matel u Južnoj Kaliforniji. Rut Handler, koja je zajedno sa suprugom Elliotom osnovala kompaniju Matel, vodila je predstavljanje lutke. Barbiin fizički izgled bio je udrađen po uzoru na nemačku lutku Bild Lili.

Barbi lutka za devojcice super gracke online prodaja srbija

Od prvoga dana sam izgled Barbi lutke podstiče polemiku. U istraživanju tržišta sprovedenog od Matela 1958. Godine, pre predstavljanja lutke, mnoge majke su kritikovale Barbi zbog „prenaglašene figure“. Matel je, međutim, zaobišao ovaj problem oglašavajući Barbi deci direktno preko televizije. Matel je, ustvari, sponzorišući lutku preko TV kanala Miki Maus klub, postao prva kompanija igračaka koja je emitovala reklame deci.

Kao odgovor na potražnju potrošača, Matel je 1961. godine predstavio Barbin ultimativni „dodatak“ - njenog dečka, Kena. (Deca Handlera su se zvala Barbara i Ken). 1963. godine Matel je dodao I Barbinu najbolju prijateljicu Midž, a 1964. njenu malu sestru Skiper.

Od 1970-ih, Barbi lutka se kritikuje zbog prenaglašenog materijalizma (puno automobila, kuća i odeće) i nerealnih proporcija tela. Takođe, za razliku od beba lutki, Barbi nije bila takav tip igračke o kom se neko trebao brinuti. Opremljena svime što je potrebno, sama lutka je bila model za finansijsku samostalnost. (Barbi modeli uključuju, između ostalog, pilota avio-kompanije, astronauta, lekara, olimpijskog sportistu i kandidata za predsednika Sjedinjenih Država.)

Iako je Matel Barbi pozicionirao kao američku devojku, lutka nikada nije proizvedena u Sjedinjenim Državama, kako bi se u manjili troškovi proizvodnje. Danas lutka simbolizuje potrošački kapitalizam i globalni je brend kao i Coca-Cola, sa ključnim tržištima u Evropi, Latinskoj Americi i Aziji.

2009. godine Matel je otvorio šestospratnu vodeću Barbie prodavnicu u Šangaju, koja sadrži spa, dizajnerski studio i kafić, uz široku ponudu proizvoda povezanih sa Barbi lutkom. Barbi, međutim, nikada nije dobila odobrenje vlasti u muslimanskom svetu. 1995. Saudijska Arabija je zaustavila prodaju jer je prekršila islamski kodeks oblačenja. Na kraju, slične lutke, neke u kompletu sa hidžabima (pokrivačima za glavu), prodavane su muslimanskim devojčicama.

Matel je Barbi lutku smatrao umetnošću, ali je I lutka sama inspirisala umetnička dela, uključujući portret Endija Varhola iz 1986. godine i fotografije Villijama Vegmana i Davida Levinthala.

Barbi lutka je takođe veoma popularna među kolekcionarima. Ljubitelje zanimaju stare Barbike kao I specijalna izdanja Barbike koje Matel kreira kako bi zadovoljio ovo tržište. Iako prodaja Barbi lutki od 2000. godine ne raste kao devedesetih, i dalje iznosi više od milijardu dolara godišnje. Proizvođači kažu da se svake sekunde prodaju dve Barbi lutke negde u svetu.

Ukoliko želite da poručite nešto od Barbi programa iz naše online prodavnice, ponudu možete pogledati OVDE.

NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH