Montesori igračke – učenje kroz sva čula

Šta je Montesori metoda?

Montesori metodu je 1897. godine razvila Marija Montesori, kao pristup obrazovanju i razvoju usmeren na dete, koji obuhvata praktične, multi-senzorne aktivnosti u koje deca mogu da se uključe sopstvenim tempom.

Na osnovu njenih zapažanja o tome kako deca prirodno uče, ova metoda podstiče roditelje i nastavnike da stvore prostor prepun razvojno odgovarajućih igračaka i igara, a zatim bi deca sama izabrala sa čime žele da se igraju. Da bi se vežbala Montesori metoda, jednostavno mora se obezbediti odgovarajuće okruženje bez prepreka. To znači da bi predmeti u sobi u Montesori stilu trebali biti na dohvat vašeg mališana, smešteni na niskim, otvorenim policama. Vaša uloga u svemu ovome? Da posmatrate i nežno vodite svoje dete dok uči, bez usmeravanja njegove igre. Cilj je s ljubavlju usmeriti decu ka nezavisnosti.

Montesori metoda takođe naglašava učenje kroz sva čula, a ne samo slušanjem i posmatranjem - tako da se dodirivanje, probanje, mirisanje i opšti boravak u prirodi smatraju jednako važnim kao i slušanje mame ili tate kako čitaju priču. A isplativost može biti velika: Prema studiji iz 2017. godine, predškolci koji su bili upisani u Montesori programe imali su bolja akademska postignuća, socijalno razumevanje i veštine izvršavanja funkcija (poput obraćanja pažnje i upravljanja vremenom) od onih koji to nisu. Takođe su jednostavno uživali u učenju više od dece koja nisu bila u Montesori grupi.

 

Dete se igra sa montesori igrackama

 

Šta su Montesori igračke i od čega se prave?

Prirodni materijali. Igračke napravljene od drveta, vune, pamuka, metala, keramike, pa čak i kamena mogu se svrstati u Montesori igračke jer povezuju decu sa prirodom. Pored toga, različite teksture, temperature i težine pomažu deci da usavrše svoja čula i daju im više informacija o samoj strukturi igračke.

Bez jakih zvukova. Montesori igračke su dizajnirane da podstaknu decu da samostalno istražuju i otkrivaju. Zato, umesto da ih zatrpavate igračkama koje se same kreću i proizvode zvukove, odlučite se za pasivne igračke koje zahtevaju da vaše dete fizički manipuliše njima i uključi ih u svoju igru.

Realistične igračke. Montesori igračke imaju tendenciju da budu realne i ukorenjene u stvarnosti, pružajući tako odličnu priliku za učenje o svetu oko nas jer bebe i mala deca ne mogu odrediti šta je stvarno, a šta lažno. Za njih je jednorog jednako stvaran kao i nosorog, jer kako bi oni mogli znati drugačije? Za ovaj uzrast je veoma zbunjujuće kada ih naučimo nečemu, a onda kažemo da to nije stvarno.

Igračke sa zadatkom. Potražite Montesori igračke koje usavršavaju neku veštinu. Montesori igračke takođe imaju ugrađenu „kontrolu greške“, što znači da će dete znati da li je zadatak tačno izvršen.

Igračke sa namenom. Montesori igračke mogu takođe biti dečije stvari koje im omogućavaju da se samostalno bave određenim aktivnostima, poput sakupljanja lišća. Svrha privlači dete i zbog nje se osećaju važnim i potrebnim u svom malenom svetu.

 

Sa toliko divnih Montesori igračaka koje danas postoje na tržištu, može biti primamljivo da sobu vašeg deteta napunite mnoštvom igračaka. Ali nemojte. Ili ih barem nemojte izneti odjednom. Deo Montesori metode je da se deci da samo nekoliko izbora odjednom, kako ne bi preplavili njihove mlade umove. Kada se suoče sa gomilom igračaka koje treba da izaberu, deci može biti teško da usavrše svoje koncentracione veštine i sposobnost da aktivnost vide do kraja.

Ukoliko vam se dopadaju igračke po Montesori metodi, izdvajamo neke iz naše ponude koje možete pogledati OVDE.

NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH