Noćni strah i plač kod dece - Kako im pomoći?

CUDOVISTE ISPOD KREVETA STRAH
Da li i Vaše dete ima noćni strah, a pred spavanje plače i kako mu pomoći? Na većini mesta u svetu manja deca spavaju sa roditeljima. Da li je to najbolje rešenje? Preporuke stručnjaka su da deca trebaju spavati sama.
Ali...
Da li odvajanje deteta noću utiče na razvoj njihovog straha i kako im pomoći da se osamostale?

 

Ubedite ih da babaroge ne postoje

Potrudite se da vaše dete zna razliku između stvarnosti i fantazije. Mnogi plaše decu nestvarnim bićima i ti strahovi znaju da se urežu u podsvest deteta. Pronađite i usavršite druge metode, jer će ovaj pristup svakako ostaviti tragu podsvesti deteta.

 

Izbegavajte strašne priče

Izbegavajte strašne priče i druge uznemirujuće sadržaje koji dete može videti ili čuti, pogotovo pred spavanje. Čitajte mu omiljenu priču ili radite neku drugu aktivnost koja će dete umiriti.

 

Dajte detetu omiljenu plišanu igračku

Dozvolite detetu da spava sa svojom omiljenom igračkom. Naučno je dokazano da im igračka pruža utehu i pomaže u prevazilaženju straha. Uzrast nije preterano bitan, čak i ako je dete starije.

 

Budite strpljivi.

Proces odvajanja deteta od roditeljskog kreveta ume da bude dug i iscrpljujuć.  Imajte razumevanja da će vašim mališanima biti potrebno vreme da se priviknu, i nemojte ih po svaku  cenu terati da spavaju sami, ipak je mamin i tatin krevet mesto gde se osećaju najsigurnije.

 

Da li vaše dete spava samo ili sa vama?

PIŠITE NAM U KOMENTARIMA

NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH