Šta kada dete plače za svaku sitnicu?

Ako vaše dete plače stalno i bez razloga, onda ste došli na pravo mesto. Mnoga deca prolaze kroz ovu fazu, u kojoj plaču čak i zbog najbanalnijih stvari. Sama situacija je frustrirajuća, kako za dete tako i za vas kao roditelje. Iako rešenje možda nije brzo ili lako, ono svakako postoji. Ovo su neki od primera roditelja koji su se našli u istoj situaciji.

 

REŠENJA KADA VAŠE DETE PLAČE BEZ RAZLOGA:

  • Često ćete primetiti kod dece koja idu u školu da se tamo ponašaju kako treba i dolikuje, a kada su kući, situacija bude potpuno drugačija. Pokušajte da provedete više vremena zajedno i da im ukažete na to da, iako pokazuju svoje najgore izdanje, treba da znaju da su voljeni.

 

  • Ukoliko gledaju često TV ili provode vreme na internetu, postarajte se da to budu edukativni kanali ili sadržaji primereni njihovom uzrastu.

 

DETE PLAČE BEZ RAZLOGA

 

  • Dečiji psiholozi kažu da je takvo ponašanje normalno. Ako dete krene da plače, probajte da ga umirite rečima koje treba da čuje kao na primer: ‚‚ Znam da se ljutiš što nema baterije na tabletu, ali ne brini, sad ćemo ga napuniti...‚‚ Tako ćete im ukazati na problem koji vi vidite, a dete ne. ‚‚ Znam da ne želiš da se obučeš, ali moramo otići u prodavnicu i drugi izbor ne postoji‚‚

 

  • Današnja deca žele trenutno zadovoljstvo. Ako nešto nije po njihovom, oni to ne mogu da podnesu. Deca su toliko naviknuta na tehnologiju koja im pruža stalan stimulans i to je problem koji se treba pratiti.

 

  • Ukinite im elektroniku na nedelju ili dve. Takođe im dajte hladnu i nepodgrejanu hranu. Brzo ćete videti promene!

 

  •  Da li dete ima dovoljno sna? Određen broj dece se često budi u toku noći i trebalo bi se utvrditi šta je uzrok nesanice i učestalog buđenja, jer ih nedostatak sna sprečava u kontrolisanju emocija.

 

  • Objasnite im stvari (Zašto ne može slatko pre večere, zašto moramo ugasiti TV, itd...)

 

  • Dajte im nešto što ONI mogu da kontrolišu. Recimo, kojim će se igračkama igrati u toku dana, šta će nositi od garderobe kada dođe iz škole ili koju knjigu želi da se čita pre spavanja...

Na kraju, učinite sve što smatrate da trebate da učinite kako biste pomogli svom detetu da bude radosno i srećno. Znamo da to može biti teško, ali iskoristite to vreme da mu pomognete da nauči da rešava svoje male probleme sada, kako bi kasnije moglo da rešava veće probleme.

NAPIŠITE KOMENTAR

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja


NAZAD NA VRH